ForumAkademia - Facebook

Program

 

Az elektronikus építési napló – alapismeretek (elméleti rész)

 

 • Mi az építési napló?
 • Az építési naplót vezető személy
 • Az e-napló részei
 • Szerepkörök, készenlétbe helyezés
 • Betekintés, használat
 • Megbízások, meghatalmazások
 • Az e-napló vezetése
 • Az e-napló struktúrája – kapcsolódás az Országos Építésügyi Nyilvántartáshoz

 

 

Az elektronikus építési napló vezetése a gyakorlatban –  számítógépes oktatás

 

 • az e-napló éles verzió helyének bemutatása (OÉNY),
 • tájékoztatás az e-napló alkalmazás jelenlegi állapotáról, az oktatási verzió eléréséről és a BM e-napló oktatásáról
 • belépés ügyfélkapus jelszóval,
 • saját adatok megadása, személyes profil, kamarai adatok, képviselt cégek,
 • e-napló készenlétbe helyezése, visszaigazolás,
 • a fővállalkozói e-főnapló készenlétbe helyezése,
 • munkaterület átadás kezdeményezése, visszaigazolás,
 • alvállalkozói e-alnapló készenlétbe helyezése (rövid ismetetés)
 • online napi jelentés,
 • online eseti bejegyzés, fénykép feltöltés,
 • offline napi jelentés(ek), eseti bejegyzés(ek) letöltése,
 • offline napi jelentés és eseti bejegyzés kitöltése,
 • offline napi/ eseti elmentése a saját gépen, online feltöltés,
 • mellékletek bemutatása, használata,
 • e-napló lezárása

 

Időpont: 

2017. november 8. (szerda) 9.00-16.00

 

E-napló szeminárium – Fischer Tamás okl. épületgépész mérnök, épületenergetikai tanúsító, műszaki ellenőr, igazságügyi szakértő

 

Interjú Fischer Tamással:


1)Több mint húsz éve dolgozik épületgépész mérnökként, ezen belül – többek között – a tervellenőrzések, a felelős műszaki vezetés, illetve a műszaki ellenőrzés a szakterülete. Miért pont ezekre esett a választása?

A családi tradíció folytatása miatt. Édesapám is épületgépész mérnök, már gyerekkoromban is sokat jártam a munkahelyére, rajzolgattam a rajztáblákon, nyomkodtam a tudományos számológépét. Mindig is inkább a reál dolgok érdekeltek – a gépészet pedig dinamikus fejlődésnek indult az elmúlt húsz évben, ami nagyon tetszik. Mivel nemcsak terveztem, hanem pályám elején a gépész szerelésekben is részt vettem, hamar rájöttem, hogy hiába a jó terv, ha a kivitelezés során nem ugyanaz valósul meg. Ezért is nyitottam a kivitelezéshez kapcsolódó mérnöki szakterületek felé is. 

 

2) A kivitelezők és a műszaki ellenőrök „fekete dobozának” számít az építési napló, melynek vezetése nemcsak jogszabályi előírás, de rögzíti a beruházás minden mozzanatát is. Eddigi tapasztalata szerint az  elmúlt évek alatt mennyire rázódtak bele a szakemberek az e-napló kezelésébe? Mennyire gyakoriak a hibák vagy a rosszul vezetett/értelmezett naplók?

Azt, hogy építési naplót kell vezetni – mert az elektronikus felület miatt már nem olyan könnyű kibújni alóla, mint régen, a papíralapú időkben – ma már széles körben elfogadják, és jól-rosszul, de vezetik. Viszont az építőipar általános helyzete, valamint a szereplők többnyire hiányos számítástechnikai tudása még mindig sokszor gátja a felelős naplóvezetésnek, ezért továbbra is fontosnak tartom, hogy az építési napló vezetésére képezzük a munkatársakat, megismertessük velük annak előnyeit, tudatosítsuk bennük, hogy ez legalább annyira az ő érdekeiket is szolgálja, mint amennyire segíti az építésügyi hatóságok és szakmai szervezetek munkáját…

  

3) A Fórum Akadémia két év után rendezi meg ismét az E-napló szemináriumot. Milyen gyakorlati tudásra tehet szert az, aki részt vesz ezen az eseményen?

Az építési naplót vezetni élesben nem olyan könnyű, mert a hibák csak nehezen javíthatók, a hiányosságok pedig szankciókat szülhetnek. Emiatt feltétlenül szükséges, hogy a naplóvezetésben részt vevő személyek – akármilyen szerepkörben is kapcsolódnak hozzá – tisztában legyenek a lehetőségeikkel és a kötelezettségeikkel. Az elméleti tudás megszerzése mellett az alapfokú gyakorlati ismertek oktatására is nagy hangsúlyt fektetünk, így készítve fel a résztvevőket a feladatra. Ezt oktatás nélkül, önálló tanulással nem mindenki tudja kellő mélységben elsajátítani, ezért az ilyen tanfolyamok komoly segítséget jelentenek.

 

4)  Milyenek voltak a tapasztalatai a korábbi szemináriumról?

 

Sok résztvevőnél – akit érdekelt, vagy a munkája rákényszeríti az elektronikus építési naplóval való intenzív kapcsolatra –, már a számítógépek használata, a naplóvezetéshez kapcsolódó alapszoftverek ismerete is hiányos. Ezért is kiemelkedően fontos, hogy gyakorlati útmutatót kapjanak hozzá, mert csak így tudnak elindulni a szakszerű felhasználás irányába. A legtöbb korábbi résztvevő leginkább emiatt volt hálás – no meg a néhány apró műhelytitok bemutatásáért, melyet a leírásokból nem ismerhettek meg.

 

Információ

Amennyiben a képzéshez kapcsolódóan kérdése van, keresse Hoppál Elődöt  a +36 1 273 2090-es számon vagy az This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen!

Az áraink nettó árak. A kedvezmények nem összevonhatók, de minden esetben a jelentkező számára legkedvezőbb opciót vesszük figyelembe.

A részvételi díj tartalmazza az előadások írásos szakmai anyagait, az ebéd, a kávé és az üdítők költségeit.

 

Részvételi feltételek

Jelentkezését a részvételi díj befizetésére szóló átutalásos számlánkkal igazoljuk vissza. A részvétel feltétele a részvételi díj befizetése. A kombinált képzés előtti 28. napig történő írásbeli lemondás esetén nem számítunk fel lemondási díjat. A képzés kezdete előtti 15. napig írásban történő lemondás esetén a részvételi díj 50%-át számítjuk fel technikai költségként. Ez utáni lemondás vagy a meg nem jelenés esetében is a teljes részvételi díj esedékes. Amennyiben a jelentkező nem tud megjelenni, lehetősége van maga helyett más résztvevőt küldeni a tantermi előadásra. Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy nem megfelelő érdeklődés esetén a kombinált képzés elmarad. Ekkor a részvételi díjat visszafizetjük, de a résztvevő további anyagi igénnyel nem léphet fel. A Kiadó a változtatás jogát fenntartja. 

Aktuell keine offenen Termine oder nur als Inhouse derzeit verfügbar. Bitte kontaktieren Sie uns bei Interesse oder Fragen zu dieser Veranstaltung.
Jelenleg nincs szabad időpont
A lap tetejére