ForumAkademia - Facebook

Interjú Fischer Tamással

1)Több mint húsz éve dolgozik épületgépész mérnökként, ezen belül – többek között – a tervellenőrzések, a felelős műszaki vezetés, illetve a műszaki ellenőrzés a szakterülete. Miért pont ezekre esett a választása?

A családi tradíció folytatása miatt. Édesapám is épületgépész mérnök, már gyerekkoromban is sokat jártam a munkahelyére, rajzolgattam a rajztáblákon, nyomkodtam a tudományos számológépét. Mindig is inkább a reál dolgok érdekeltek – a gépészet pedig dinamikus fejlődésnek indult az elmúlt húsz évben, ami nagyon tetszik. Mivel nemcsak terveztem, hanem pályám elején a gépész szerelésekben is részt vettem, hamar rájöttem, hogy hiába a jó terv, ha a kivitelezés során nem ugyanaz valósul meg. Ezért is nyitottam a kivitelezéshez kapcsolódó mérnöki szakterületek felé is.

 Képzések lista

2) A kivitelezők és a műszaki ellenőrök „fekete dobozának” számít az építési napló, melynek vezetése nemcsak jogszabályi előírás, de rögzíti a beruházás minden mozzanatát is. Eddigi tapasztalata szerint az elmúlt évek alatt mennyire rázódtak bele a szakemberek az e-napló kezelésébe? Mennyire gyakoriak a hibák vagy a rosszul vezetett/értelmezett naplók?

Azt, hogy építési naplót kell vezetni – mert az elektronikus felület miatt már nem olyan könnyű kibújni alóla, mint régen, a papíralapú időkben – ma már széles körben elfogadják, és jól-rosszul, de vezetik. Viszont az építőipar általános helyzete, valamint a szereplők többnyire hiányos számítástechnikai tudása még mindig sokszor gátja a felelős naplóvezetésnek, ezért továbbra is fontosnak tartom, hogy az építési napló vezetésére képezzük a munkatársakat, megismertessük velük annak előnyeit, tudatosítsuk bennük, hogy ez legalább annyira az ő érdekeiket is szolgálja, mint amennyire segíti az építésügyi hatóságok és szakmai szervezetek munkáját…

 

3) A Fórum Akadémia két év után rendezi meg ismét az E-napló szemináriumot. Milyen gyakorlati tudásra tehet szert az, aki részt vesz ezen az eseményen?

Az építési naplót vezetni élesben nem olyan könnyű, mert a hibák csak nehezen javíthatók, a hiányosságok pedig szankciókat szülhetnek. Emiatt feltétlenül szükséges, hogy a naplóvezetésben részt vevő személyek – akármilyen szerepkörben is kapcsolódnak hozzá – tisztában legyenek a lehetőségeikkel és a kötelezettségeikkel. Az elméleti tudás megszerzése mellett az alapfokú gyakorlati ismertek oktatására is nagy hangsúlyt fektetünk, így készítve fel a résztvevőket a feladatra. Ezt oktatás nélkül, önálló tanulással nem mindenki tudja kellő mélységben elsajátítani, ezért az ilyen tanfolyamok komoly segítséget jelentenek.

 

4) Milyenek voltak a tapasztalatai a korábbi szemináriumról?

Sok résztvevőnél – akit érdekelt, vagy a munkája rákényszeríti az elektronikus építési naplóval való intenzív kapcsolatra –, már a számítógépek használata, a naplóvezetéshez kapcsolódó alapszoftverek ismerete is hiányos. Ezért is kiemelkedően fontos, hogy gyakorlati útmutatót kapjanak hozzá, mert csak így tudnak elindulni a szakszerű felhasználás irányába. A legtöbb korábbi résztvevő leginkább emiatt volt hálás – no meg a néhány apró műhelytitok bemutatásáért, melyet a leírásokból nem ismerhettek meg.

További információk a képezésről


A lap tetejére