ForumAkademia - Facebook

Interjú dr. Stenger Györgyivel, az NLP Akadémia alapítójával

 

Sárközy Ági, a Fórum Média ügyvezetője kérdezi dr. Stenger Györgyit, az NLP Akadémia alapítóját, vezető trénerét és coachát a Professzionális prezentációs technikák képzés megrendezése kapcsán.

 

                                                                             
                                                                                             dr. Stenger Györgyi

 

- Kedves Györgyi, A Professzionális prezentációs technikák kombinált képzés tantermi napjain veled fognak a résztvevők találkozni. Mióta foglalkozol prezentációs technikák oktatásával és milyen tapasztalatokat szereztél az elmúlt időszakban?

- 2005 óta foglalkozom NLP alapokon működő hatékony előadási technikákkal. Ezt a tréninget 2015-ben kezdtük, előtte több éven át teszteltük, hogy NLP-s alapismeretek nélkül is működik-e a módszer. Az a tapasztalatom, hogy a két nap alatt várakozáson felüli eredmények érhetők el a résztvevők kiállásában és a hallgatóságra gyakorolt hatásukban.

 

- Mit szeretsz ebben a képzésben legjobban? Egyáltalán, mit érdemes tudnunk erről a képzésről?

- Legjobban az a támogató légkört szeretem, ami már az első nap kialakul a résztvevők között. Hogy visszajelzéseikkel támogatják a másikat, hogy szívből szurkolnak egymásnak.

 A tréningen minden résztvevő két beszédet tart. Az elsőre az első nap ebédszünetében készülnek fel és délután 3-5 percük van, hogy előadják. Ezt követően mindenki visszajelzést ad arról, hogyan tetszett a beszéd, miben fejlődhet még az előadó. A beszédet és a visszajelzéseket is videóra rögzítjük, amit a résztvevők már aznap este visszanézhetnek. A második nap délelőtt a sikeres kommunikátorok három titkával ismerkedünk meg, amelyet a résztvevők beépítenek a második beszédükbe. Az eredmény elképesztő, szinte hihetetlen a különbség. Aki az első nap alig halhatóan, kezét tördelve beszélt, a második nap akár felkiáltással is kezdheti az előadását. Nyoma sincs az izgalomnak, lámpaláznak. Aki már eleve magabiztos előadóként érkezett, ott az eszköztár, a gesztusok, az intonáció, a rendelkezésre álló tér kihasználása fejlődik sokat, ami mind szükséges a hatékony előadáshoz.

 

- Miért fontos és aktuális a professzionális előadási technikák elsajátítása egyre szélesebb körben?

- Nagyon sok unalmas előadás és előadó van. Ilyenkor mondjuk azt, hogy felejthető. Ez a két tantermi nap csak a prezentációs készségekről szól, bár szó eshet a beszéd szerkezetéről, a téma szélesebb körű megvilágításáról is. Hogyan fogadják mások, amit mondok? Át tudom-e adni közlendőmet, hogy közben ne unatkozzon a hallgatóság? Hogyan tartom fenn az érdeklődést? Nem arról lesz szó, hogy mit mondok, hanem arról, hogyan mondom!

 

- Kinek érdemes részt venni a képzésen?

- Főként azoknak ajánlom, akik gyakran adnak elő, tartanak prezentációkat. Vannak, akik eleve nem szeretnek többek előtt megszólalni, lámpalázasak vagy feszültek ilyenkor. Másoknak semmi kifogásuk ez ellen, mégis azt tapasztalják, hogy hallgatóságuk időnként üveges szemmel mered a semmibe vagy az asztal alatt a telefonjával játszik. Ilyenkor az a fő cél, hogy ők hatékonyabban, meggyőzőbben és színesebben adjanak elő.

 

         

 

- Hogy érzik magukat a tréning során a résztvevők?

- Nagyon hamar kialakul a támogató hangulat. Sokat nevetünk magunkon és a helyzeteken. Az első nap még vannak fenntartások, hogy lehet-e két nap alatt olyan nagyot fejlődni. A második napon tartott beszéd után szinte mindenkinek leesik az álla. Van aki akkorát fejlődött, hogy már alig várja a következő alkalmat, hogy előadhasson.

 

- Miben tudnak nekik segíteni az itt tanultak? Milyen fejlődést tapasztalhatnak meg a két nap során? Milyen gyakorlati haszna van a képzésnek?

- Magabiztos, bátor kiállás. Hogyan használjuk a hangunk és a gesztusainkat előadás közben. Hogyan használjuk a rendelkezésre álló teret. Mindenki tud hatásos előadást tartani. Kapcsolatban lesz a hallgatósággal és képes fenntartani az érdeklődésüket. Akár meg is szeretheti a prezentáció tartását.

 

- Mennyire kipróbált a módszer? Hány hallgatónak segített eddig?

- 2015 óta folyamatosan tartjuk a képzést, eddig nagyjából 150 résztvevőnk volt.

 

- Szoktál visszajelzéseket kapni a résztvevőktől?

- Igen. Kitűnő visszajelzéseket kapunk és megoszthatok veletek sikertörténetet is, amelyekből akár idézhetsz is részleteket. Dia altatónővér, Eszter közalkalmazott, középvezető, Anita pedig felsővezető volt egy multinál, aki ezt követően több hónapra elvonult Új-Zélandra nyelvet tanulni.

A lap tetejére