ForumAkademia - Facebook

Beszámoló a MEBIR szemináriumról

Az új Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszerek (MEBIR) szabvány kapcsán tartott szemináriumot a Fórum Akadémia, dr. Váró György MEB vezető auditor előadásában.

Idén márciusban jelent meg az ISO 45001 szabvány, a Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszerekre, röviden a MEBIR-re, vonatkozó előírásokkal. Ennek kapcsán tartott a Fórum Akadémia szemináriumot június 21-én, Munkahelyi Egészségvédelmi és Biztonsági Irányítási Rendszer címmel, dr. Váró György, MEB vezető auditor, igazságügyi szakértő előadásában.

A szeminárium első felében a munkáltatónak a MEBIR alkalmazásában történő munkavédelmi kötelezettség teljesítését, valamint a munkáltatói és munkavállalói jogokat és kötelezettségeket, szervezési és intézkedési feladatokat, a szankcionálás témakörét járták körbe a résztvevőkkel, akik közül többen az előadó személyes ismerősei, egykori tanítványai voltak, így nagyon hamar egy közvetlen, barátságos légkör alakult ki. A továbbiakban, a kockázatértékeléssel kapcsolatos fogalmak tisztázása után, az értékelés elkészítésének jogszabályi és szabályozási rendszerét, folyamatát és módszereit ismertette az előadó. Az ebéd előtti zárásként a munkavédelmi képviselő választás, valamint a megválasztott képviselő tevékenységi és felelősségi körét járták körbe a jelenlévőkkel, akik közül többen érintettek az említett tevékenységi körben, így többek között tapasztalatcsere is történt.

A délutáni szakaszban az aktuális nemzetközi szabvány tartalmának ismertetése, és az ehhez kapcsolódó szakkifejezések és meghatározások közös megértése volt a cél, majd a MEBIR alkalmazási területe, vezetői és munkavállalói szerepei, politikája, jogszabályi és egyéb követelményeinek ismertetésével folytatódott az előadás. Végül a szervezet erőforrásának és felkészültségének, belső és külső kommunikációjának, előírásainak és fejlesztésének megismerésével zárult a szeminárium.

Az egész napos előadás számomra, mint a témában kevésbé jártas résztvevőnek is, élvezhető, tartalmas volt, az előadó és a résztvevők saját tapasztalataikról való beszámolói a légkört személyessé, a témát pedig érthetővé, könnyen megfoghatóvá tették.

 

Pék Andrea

A lap tetejére